Sedeče-stoječa delovna mesta

Raziskovalci z Univerze v Stanfordu so v nedavno izvedeni raziskavi ugotovili, da je bolečine v spodnjem delu hrbta mogoče zmanjšati z uporabo sedeče-stoječih delovnih postaj. V raziskavi so opazili, da je bila glavna razlika med uporabo klasičnih miz in sedeče-stoječih delovnih postaj menjavanje položaja oziroma periodično prehajanje iz sedečega v stoječi položaj. V primerjavi s testiranci, ki so delali za klasično mizo oziroma delovno postajo, je dan brez bolečine preživelo 78% uporabnikov sedeče-stoječih delovnih postaj. Testiranci, ki so uporabljali sedeče-stoječe delovne postaje, so poročali o znatnem zmanjšanju bolečin v hrbtu in vratu ter o posledično večji sposobnosti osredotočanja. Razliko so opazili po približno 15 dneh od začetka uporabe sedeče-stoječe delovne postaje.

Gibanje na delovnem mestu vpliva pozitivno na delovno uspešnost. Kratke vaje v 8-urnem delovniku povečajo nivo energije in zmogljivost ter izboljšajo sodelovanje s sodelavci.

Priporočamo mize, ki so namenjene sedečemu in stoječemu položaju. Tako sami določamo koliko časa bomo sedeli in koliko časa bomo stali. Mize so lahko nastavljive ročno ali električno.

Scroll to Top