TRENIRAJTE SVOJE MOŽGANE

Zakaj je vaše delo lažje (in boljše) z gibanjem

Koliko ur ste danes preživeli v sedečem položaju? Verjetno več kot stoje ali s hojo. Žal je res, da večino dneva delamo za mizo ali se sprostimo sede. Zato se moramo zavedati pomembnosti gibanja v vsakdanjem pisarniškem življenju  in pri opravljanju pisarniškega dela od doma!

Po več kot 2 letih, v katerih smo si mnogi uredili domače pisarne, je oprema marsikje še precej začasna. Skrajni čas, da to spremenite! Kot navdih vam danes predstavljamo naš pisarniški stol TENSA.NEXT in vam nudimo nekaj hitrih in enostavnih nasvetov za vadbo mišic in možganov.

Zakaj je gibanje pravzaprav tako pomembno in kako telesna aktivnost vpliva na delovanje možganov

Človeški možgani so zelo zapletena biološka struktura, sestavljena iz več kot 100 milijard živčnih celic. Znanstveniki se zdaj strinjajo, da se lahko struktura možganov zaradi aktivnosti trajno spremeni. Tu nima vloge samo duševna dejavnost, ampak tudi fizična. Ta ugotovitev je relativno nova, saj je bilo znanstveno šele leta 1998 po zaslugi sodobnih tehnik slikanja potrjeno, da se v možganih tvorijo nove živčne celice. Naši nasveti ne zagotavljajo le oblikovanja novih nevronskih povezav, temveč tudi raztegovanje hrbtnih mišic ter raztezanje in vrtenje hrbtenice.

Stranski razteg

Stojte pokončno. Dvignite roke visoko nad glavo, prepletite prste in sklenjene roke potisnite z dlanmi proti stropu. Iztegnite boka in globoko vdihnite. Nagnite se daleč v desno in izdihnite. Vdihnite in se vrnite v prvotni položaj, nato se nagnite daleč v levo. To vajo opravite 3-krat na vsako stran.

 

Raztezanje in obračanje

Z vdihom dvignite roke nazaj. Zasučite trup v desno in spustite roke (leva roka pred telesom, desna zadaj). Pogled gre nazaj. Z vdihom in dvigovanjem rok se vrnite naprej in se zasučite v levo. To vajo opravite 3-krat na vsako stran.

Udoben nagib naprej

Med vdihom dvignite roke. Rahlo upognite kolena in pustite, da se zgornji del telesa spusti naravnost naprej in navzdol. Dovolite, da gravitacija deluje, nežno prikimajte z glavo in jo rahlo zavrtite levo in desno. Nato se, začenši od spodnjega dela hrbta, zvijte nazaj navzgor. Ponovite vajo 3-krat počasi in premišljeno.

Zmerna redna vadba ohranja vaš metabolizem. Zato so tako pomembne tudi majhne stvari: hoja po stopnicah, vstajanje in hoja naokoli, medtem ko govorite po telefonu, tudi nenehna menjava med sedečim  in stoječim položajem. Mimogrede, stoje porabimo dvakrat več energije in povečujemo  mišično napetost.

Sveža energija za možgane

Kar raziskovalci imenujejo nevroplastičnost možganov, je hvaležna sposobnost možganov, da se nenehno prilagajajo novim zahtevam, možgani se trenirajo kot mišice. Telesna aktivnost poveča pretok krvi v določena področja možganov, s tem se poveča oskrba s kisikom, izboljša se oskrba s hranili in poveča se zmožnost koncentracije. Počutili se boste opazno bolj sveže.

Za naslednjo generacijo ergonomskih pisarniških stolov je značilno, da nam pomagajo pri aktivnejšem in prožnejšem sedenju. Vse naše pisarniške vrtljive stole oblikujemo na podlagi najnovejših znanstvenih spoznanj, nenehno razvijamo nove mehanizme izdelkov, ki upoštevajo vse te znanstvene ugotovitve.

Primer takšnega pisarniškega stola z razvojem novega sedeža v kombinaciji z mehaniko DTS, je model TENSA.NEXT, katerega glavne prednosti so: nastavitev globine sedeža za 75 mm, nastavitev širine naslona za roke brez orodja, DTS sinhron mehanizem z nastavitvijo nagiba (sedež: 3°, hrbet 6°), gibljivim sprednjim robom sedeža pri nagibanju nazaj, pomični sedež, variabilno nastavljivi nasloni za roke, napihljiva ledvena opora in še veliko več.

Scroll to Top