MEHANIZMI IN ERGONOMIJA

Mehanizmi pisarniških stolov in ergonomija sedenja

Ko se uporabnik stola, konstruiranega s sinhron mehanizmom, nagne nazaj, se istočasno nagne nazaj tudi sedežna površina. Vendar pa so nakloni hrbtnega naslona in sedeža različni, tako, da se kot med gornjim in spodnjim delom telesa spremeni, kar označuje definicijo sinhron razmerja, pri čemer je naklon naslona večji od naklona sedeža.Takšno gibanje pomeni dinamično sedenje, pri čemer gibanje vseh sklepov ugodno vpliva na prekrvavitev, istočasno pa se ne spreminja prvotno nastavljen položaj sedenja.

Nasprotno pa pri enostavnih, t.i. wip mehanizmih, ostaja kot med zgornjim in spodnjim delom telesa nespremenjen, s čimer je precej otežena možnost gibanja, zato se je takšnim mehanizmom bolje izogniti.

Pri asinhron mehanizmih sta hrbtni naslon in sedež med seboj neodvisna ter jih lahko uporabnik individualno nastavlja, s tem pokončen ali nazaj nagnjen položaj telesa. Hrbtni naslon tako sledi gibanju zgornjega dela telesa, s takšno asinhrono nastavitvijo pa naslon samo deloma razbremeni hrbtenico in tako ne moremo govoriti o ergonomskem položaju in dinamičnem sedenju.

Pogosti so tudi mehanizmi s stalnim kontaktom, t.i. stalni ali permanentkontakt mehanizmi. Pri teh je hrbtni naslon opremljen z posebno vzmetjo, tako da sta naslon in hrbet med seboj v stalnem stiku. V osnovi pri teh mehanizmih nastavitev sedeža ni predvidena, vendar je pri modernih pisarniških stolih pogosta kombinacija teh mehanizmov s asinhron mehanizmi.

Scroll to Top