Fit&Work

»Sedenje je novo kajenje« je trditev, zelo blizu realnosti. Kot je vsesplošno poznano, da sta nikotin in alkohol strup za telo, tako lahko sedenje prav tako negativno vpliva na vaše zdravje. Problem je v tem, da pisarniški delavci v povprečju sedijo preko devet ur dnevno.

Slaba novica pri tem pa je, da naše telo ni ustvarjeno za tako dolgo sedenje, temveč je ustvarjeno za gibanje. Številne raziskave kažejo, da je skoraj polovici bolniških dni vzrok v posturalni hipertenziji in muskolatornih problemih, prenapetosti hrbtenice, bolečine ter v mnogih primerih nepopravljive okvare.

Dobra novica pri tem pa je, da se tem težavam lahko izognemo, saj ključno za boljše zdravje v pisarni leži v kombinaciji dveh glavnih faktorjev :

1. Gibanje! Verjemite, za to imate veliko priložnosti, tudi med sedenjem. Idealno bi bilo, opraviti dnevno od 6000 do 10000 korakov, kar se lahko enostavno izmeri s pedometrom na mobilnem telefonu, kar velik del tega lahko opravite tudi v pisarni.

2. Kakovostna delovna mesta! Predvsem kakovostni ergonomski pisarniški stoli in fleksibilne, po višini nastavljive delovne mize.

 

Kakšen naj bo aktiven delovni dan
Namesto dvigala pojdite po stopnicah.
Dinamično sedenje: pogosto menjajte položaj .
Pogosto uporabite spremembo višine pisalne mize.
Pravilno si nastavite svoj stol in pisalno mizo.
Stojte ali hodite med sestankom in med tem ko berete pošto ali telefonirate.
Namesto sporočil pojdite do sogovornika in stvar rešite osebno.
Odmor si vzemite kot odmor za gibanje.
Če mogoče, se v službo odpravite s kolesom.

Scroll to Top